Składniki
  • aktywny żytni zakwas - 100 g
  • mąka pszenna typ 550 - 550 g
  • sól - 1 łyżeczka
  • drożdże świeże - 10 g
  • cukier - ½ łyżeczki
  • woda - 3 łyżki
  • woda letnia - 400 g
Chleb pszenno-żytni

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
drożdże
cukier
woda
100 g
½ łyżeczki
3 łyżki
310 s-Drożdże pokruszyć
Noże
aktywny żytni zakwas
mąka pszenna typ 550
sól
woda letnia
100 g
550 g
1 łyżeczka
400 g
10C2 min--
  • Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min.
  • Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika o 200°C i piec przez 45 min.
  • Po ok. 35 min chleb należy wyciągnąć z formy, usunąć papier do pieczenia i ponownie wstawić go do piekarnika na ostatnie 10 min, by chleb się dopiekł.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.