Składniki
  • mąka pszenna - 350 g
  • masło - 200 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
  • jajka - 5 szt.
  • cukier - 200 g (drobny)
  • cukier z prawdziwą wanilią - 1 opakowanie
  • budyń waniliowy lub śmietankowy - 2 szt.
  • olej słonecznikowy - 120 g
  • jagody - 500 g
Ciasto jagodowe z budyniową pianką

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
mąka pszenna
żółtka
cukier
proszek do pieczenia
masło
350 g
5 szt.
3 łyżki
2 łyżeczki
200 g
415 s-Masło pokroić na mniejsze kawałki
Mieszadło
Noże
białka
5 szt.
36 min-Ubić
Noże
budyń
cukier z prawdziwą wanilią
cukier
olej słonecznikowy
2 szt.
1 opakowanie
200 g
120 g
36 min-Dodawać powoli po ok. 3 min
  • Ciasto podzielić na 2 części - ok. 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
  • Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
  • Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez ok. 20 min.
  • Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
  • Ciasto wyrównać i wyłożyć jagodami.
  • Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
  • Piec w temperaturze 190ºC przez ok. 30 - 40 min.
  • Ciasto wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
  • Zamiast jagód mogą być maliny lub truskawki.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.