Składniki
  • mąka - 550 g
  • mleko - 250 ml
  • masło - 100 g
  • serek mascarpone - 50 g
  • jajka - 2 szt.
  • cukier - 80 g
  • świeże drożdże - 50 g
  • sól - szczypta
  • jagody - 500 g
  • cukier puder - 2 - 3 łyżki

  • Lukier:
  • cukier - 300 g
  • woda - 2 - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 50 ml (1/2 miarki MS)
Jagodzianki

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
masło
cukier
mleko
serek mascarpone
100 g
80 g
250 g
50 g
2-40°CMasło pokroić

Podgrzać
Noże
zaczyn drodżowy
sól
jajka
mąka
-
szczypta
2 szt.
550 g
10C2,5 min-Ciasto powinno być miękkie i niezbyt zwarte

Odstawić do wyrośnięcia
Noże
Miarka
cukier
300 g
925 min--
Noże
sok z cytryny
woda
50 ml (1/2 miarki MS)
2 - 3 łyżki
3ok. 20 s--
  • Pokruszone drożdże wymieszać z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, a następnie odstawić na ok. 20 min, aby zaczyn wyrósł.
  • Jagody wymieszać z cukrem pudrem.
  • Formować płaskie placki i na ich środek nakładać jagody. Bułeczki mocno zlepić i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • Piec w temp. 200°C prze ok. 20 min.
  • Ostudzone bułeczki polać lukrem.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.