
- papierówki lub inne jabłka - 3 szt.
- masło - 30 g
- cynamon - 1 łyżeczka
- mąka pszenna typ 500 - 400 g
- sól - 1 łyżeczki
- suszone drożdże instant - 2 łyżeczki
- woda - 200 ml
- jogurt naturalny - 200 g
- cukier - 50 g
- rozbełtane jajko + łyżeczka mleka (wierzch) - 1 szt.
- cukier puder - 3 łyżki

Sposób wykonania:
Akcesoria | Składniki | Ilość | Prędkość | Czas | Temp ° C | Uwagi | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
|
| 3 | 15 s | - | Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki Zmiksować z użyciem łopatki | |||||||||||||
|
|
| 1 PULSE | 2 min | 80°C | Dusić Po ukończeniu czynności przełożyć do miseczki | |||||||||||||
|
|
| 10C | 2 min | - | Wyrobić ciasto |
- Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Z ciasta uformować bułeczki (ok. 8szt.).
- Każdą bułeczkę delikatnie spłaszczyć i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Bułeczki przykryć ściereczką i zostawić na ok. 30 min.
- Następnie na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie spodem szklanki. Na środek wyłożyć nadzienie, a boki posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 200°C przez 15-17 min, aż będą rumiane.
- Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.




