Składniki
  • ziemniaki - 700 g (ugotowane, najlepiej dzień wcześniej)
  • mąka pszenna - 250 g
  • jajko - 1 szt.
  • sól - szczypta
  • truskawki - ok. 500 g
  • jogurt naturalny - 200 g
  • cukier - 2 łyżki
Knedle z truskawkami

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
ziemniaki
700 g
410 s--
Noże
mąka pszenna
jajko
sól
250 g
1 szt.
szczypta
415 s--
  • Ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. ½ cm, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki.
  • Dużą szklanką wykrawać z ciasta kółka. Do każdego kółka włożyć całą truskawkę, sklejać ciasto na kształt pieroga, następnie uformować kulkę. (dłonie obsypywać w mące, aby ciasto się za bardzo nie kleiło do rąk).
  • Do osolonego, gotującego się wrzątku wrzucać po kilka knedli i delikatnie mieszać, żeby nie przywarły do dna i nie posklejały się.
  • Po wypłynięciu knedli gotować ok. 2 min.
  • Odcedzić na durszlaku.
  • Knedle podawać polane jogurtem wymieszanym z cukrem.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.