Składniki
    Ciasto kruche (na tortownicę 24 cm):
  • masło - 150 g
  • cukier - 80 g
  • jajka - 3 szt. (same żółtka)
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 240 g

  • Nadzienie:
  • jabłka - 1000 g
  • śliwki- 300 g
  • jabłka - 800 - 1000 g (antonówka, szara reneta)
  • rabarbar - 300 g
  • cukier- 50 g
Tarta z jabłkami i rabarbarem

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
masło
cukier
żółtka
sok z cytryny
mąka pszenna
150 g
80 g
3 szt.
1 łyżeczka
240 g
4ok. 15 s-Masło pokroić na mniejsze kawałki
Noże
jabłka
1000 g
57 s-Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne

Miksować w Speedcook'u po
ok. 300 g
  • Rabarbar obrać, pokroić na ok. 2 - 3 cm kawałki, wymieszać z cukrem i odstawić.
  • Ciasto wyciągnąć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Ciasto podzielić na 2 części (1/3 i 2/3 ciasta) - mniejszą część włożyć do lodówki, a większy kawałek ciasta rozwałkować tak, aby przykryło dno i boki formy do tarty (24 cm).
  • Nakłuć dno widelcem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190°C na ok. 10 - 15 min.
  • Zmiksowane jabłka i odciśnięty z soku rabarbar wyłożyć na podpieczone ciasto, a pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować oraz pokroić na paski szerokości ok. 1,5 cm.
  • Paski ułożyć na owocach tak, aby powstała kratka.
  • Można posmarować ciasto jajkiem lub mlekiem.
  • Tarte wstawić do piekarnika (180°C - 190°C na ok. 30 min.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.