Składniki
    Zaczyn poolish:
  • mąka pszenna typ 650 - 450 g
  • woda - 450 g
  • drożdże instant - 1/8 łyżeczki

  • Ciasto właściwe:
  • poolish
  • mąka pszenna - 450 g (pełnoziarnista)
  • woda - 170 g
  • drożdże instant - 5 g
  • sól - 1 łyżeczka
Chleb na zaczynie poolish

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
mąka pszenna typ 650
woda
drożdże instant
450 g
450 g
1/8 łyżeczki
10C2 min--
Noże
rozczyn poolish
mąka pszenna
woda
drożdże instant
sól
-
450 g
170 g
5 g
1 łyżka
10C2 min--
Noże
-
-
10C2 min-Wyrobić ciasto
  • Zaczyn poolish zostawić na noc.
  • Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 - 40 min.
  • Po wyrobieniu ciasta zostawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 15 min, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 20 min.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.