Składniki
  • truskawki - 500 g (umyte i obrane)
  • masło - 200 g (miękkie)
  • cukier - 160 g
  • cukier z prawdziwą wanilią - 1 opak.
  • sól - szczypta
  • jajka - 4 szt.
  • aromat śmietankowy - ½ łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 40 g
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka (płaska)
  • migdały - 3 garście (słupki lub płatki)
Ciasto z truskawkami

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Mieszadło
Noże
masło
cukier
cukier z prawdziwą wanilią
sól
aromat śmietankowy
200 g
160 g
1 opakowanie
szczypta
½ łyżeczki
22 min-Miękkie masło pokroić na mniejsze kawałki

Wsypywać powoli przez otwór w pokrywie
Mieszadło
Noże
jajka
4 szt.
22 min-Dodawać po jednym jajku
Łopatka
Noże
mąka ziemniaczana
proszek do pieczenia
40 g
1 łyżeczka (płaska)
61 min-Mąkę i proszek do pieczenia przesiać

W połowie czasu można na chwilkę zatrzymać i zgarnąć łopatką ze ścianek masę
  • Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
  • Na wierzch poukładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i przez ok. 55-60 min.
  • Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.