Składniki
  • ziemniaki - 1 kg (obrane i ugotowane dzień wcześniej)
  • mąka pszenna - 450 g
  • sól - szczypta
  • masło - 2 łyżki (bardzo miękkie)
  • jajko - 1 szt.
  • szpinak - 100 g
  • bazylia - 3 - 4 listki
  • czosnek - 1 ząbek
  • ser parmezan - 20 g
  • orzeszki pinii - 20 g (można zamienić na słoneczniki lub pestki dyni)
  • sól - szczypta
  • oliwa z oliwek (najlepiej extra virgin) - 50 g
Gnocchi z pesto szpinakowym

Gnocchi w smaku bardzo zbliżone do polskich kopytek. Różnią się kształtem i sposobem podania. My podajemy je dzisiaj z bardzo smacznym pesto szpinakowym.

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
ziemniaki
1 kg
410 s--
Noże
jajko
masło
sól, pieprz
mąka pszenna
1 szt.
2 łyżki
szczypta
450 g
10C40 s-Wyjąć
Noże
Łopatka
oliwa z oliwek
sól
orzeszki pinii
ser parmezan
czosnek
bazylia
szpinak
50 g
szczypta
20 g
20 g
1 ząbek
3 - 4 listki
100 g
720 s-Pesto zgarnąć ze ścianek i miksować dalej
Noże
Łopatka
-
-
430 s--
  • Z ciasta, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5- 2 cm, podsypując mąką. Kroić w poprzek na 1 - 1,5 cm kawałki. Na każdym gnocchi odcisnąć widelcem kształt.
  • Gotować w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.
  • Gnocchi podawać z pesto i parmezanem.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.