Składniki
    Nadzienie:
  • mleko - 200 g
  • mak - 50 g
  • orzechy włoskie - 50 g
  • cukier - 150 g
  • laska wanilii - 1 szt. (miąższ)
  • kwaśna śmietana - 1 łyżka

  • Ciasto:
  • drożdże - 30 g
  • mleko - 150 g
  • jajka - 4 szt.
  • cukier - 30 g
  • masło - 80 g
  • mąka - 500 g

  • Dekoracja:
  • cukier - 200 g
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • wrzątek - 1 łyżka
  • orzechy włoskie - 150 g
Rogale świętomarcińskie

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
mleko
laska wanilii (miąższ)
cukier
orzechy włoskie
mak
200 g
1 szt.
150 g
50 g
50 g
13 minGotowanieOdstawić do wystudzenia na minimum 3 godz.
Miarka
Noże
Łopatka
kwaśna śmietana
1 łyżka
72 min-Po ok. 40 s zatrzymać i wymieszać łopatką, następnie dalej miksować
Noże
masło
80 g
2-40°C-
Noże
jajka
cukier
4 szt.
150 g
32 min-Podczas miksowania przez otwór w pokrywie dodawać po 1 jajku
Noże
drożdże
mąka (przesiana)
30 g
500 g
10C2 min-Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia
Miarka
Noże
sok z cytryny
rzątek
cukier
4 łyżki
1 łyżka
200 g
840 s--
Noże
Miarka
orzechy włoskie
150 g
610 s--
  • Do miseczki wlać ok. 50 ml mleka, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać, zostawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • Upieczone rogaliki udekorować lukrem i orzechami włoskimi.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.