Składniki
  • żółtka – 2 szt.
  • jajka – 1 szt.
  • masło – 100 g (1/2 kostki)
  • mleko – 150 g (1,5 MS)
  • cukier – 50 g (2 łyżki)
  • cukier waniliowy – 1 szt.
  • drożdże – 50 g
  • mąka pszenna – 500 g (3 pełne szkl.)
  • sól – 1 łyżeczka
Chałka

Puszyste i delikatne ciasto z subtelnym aromatem drożdży. Idealnie nadaje się do większości słodkich dodatków do pieczywa. To ciekawy przepis dla osób, które chcą urozmaicić swoje śniadania o nietypowe pieczywo.

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
żółtka
jajka
masło
cukier
cukier waniliowy
1 szt.
1 szt.
100 g
50 g
1 szt.
3-45°C-
Noże
drożdże
mąka pszenna
mleko
sól
50 g
500 g
150 g
1 łyżeczka
10C3 min--
  • Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, podzielić je na 3 części, uformować wałeczki i spleść je jak warkocz.
  • Włożyć uformowaną chałkę do wysmarowanej i podsypanej bułką tartą formy, pozostawić do wyrośnięcia.
  • Powierzchnię chałki posmarować masą jajeczną.
  • Piec w piekarniku – czas 30 min, temp. 180-200 °C.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.