Składniki
  • ciepła woda - 265 ml
  • mąka pszenna - 375 g
  • sól - 1 łyżeczka
  • olej roślinny - 1 łyżka
  • cukier - 1 ½ łyżeczki
  • drożdże instant - 1 ½ łyżeczki
Chleb pita

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
woda
mąka pszenna
sól
olej roślinny
cukier
drożdże instant
265 ml
375 g
1 łyżeczka
1 łyżka
1 ½ łyżeczki
1 ½ łyżeczki
10C2 min-Wodę nagrzać do 45°C

Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia
  • Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę.
  • Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej części rozwałkować okrągły placek o średnicy ok. 15 cm.
  • Placki na oprószonym mąką blacie i przykryć ściereczką. Zostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia, aż placki lekko spuchną.
  • Piekarnik nagrzać do 260°C. Piec 4-5 min, aż placki napęcznieją i lekko zbrązowieją. Wyjąć z pieca i natychmiast włożyć do ciemnej papierowej torebki i szczelnie zamknąć lub przykryć wilgotną ściereczką, aż zmiękną.
  • Gdy zmiękną i wystygną można poprzecinać i faszerować wg uznania.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.