Składniki
  • mąka krupczatka - 500 g
  • płatki owsiane - ½ szkl.
  • otręby pszenne - ½ szkl.
  • słonecznik - 2 łyżki
  • drożdże - 30 g
  • siemię lniane - 4 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • woda - ½ l (bardzo ciepła)
Chleb z ziarnami

Pachnący chlebem dom ma niepowtarzalny klimat, który ciężko uzyskać nawet kupując świeże wypieki. Prosty przepis dający pewność, że poranne pieczywo jest świeże i pozbawione konserwantów.

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
mąka krupczatka
płatki owsiane
otręby pszenne
słonecznik
drożdże
siemię lniane
sól
cukier
woda
500 g
½ szkl.
½ szkl.
2 łyżki
30 g
4 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
½ l
10C2 min--
  • Kubek z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min, po tym czasie wyłożyć ciasto.
  • Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto.
  • Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • Wyrośnięty chlebek delikatnie spryskać wodą.
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 220°C, po 5 min zmniejszyć temp. do 200°C i piec ok. 50 min.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.