
- mąka krupczatka - 500 g
- płatki owsiane - ½ szkl.
- otręby pszenne - ½ szkl.
- słonecznik - 2 łyżki
- drożdże - 30 g
- siemię lniane - 4 łyżki
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- woda - ½ l (bardzo ciepła)

Pachnący chlebem dom ma niepowtarzalny klimat, który ciężko uzyskać nawet kupując świeże wypieki. Prosty przepis dający pewność, że poranne pieczywo jest świeże i pozbawione konserwantów.
Sposób wykonania:
Akcesoria | Składniki | Ilość | Prędkość | Czas | Temp ° C | Uwagi | |||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
|
| 10C | 2 min | - | - |
- Kubek z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min, po tym czasie wyłożyć ciasto.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto.
- Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min.
- Wyrośnięty chlebek delikatnie spryskać wodą.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 220°C, po 5 min zmniejszyć temp. do 200°C i piec ok. 50 min.




