Składniki
  • mięso wieprzowe - 500 g
  • ziemniaki - 1,5 kg
  • cebula - 2 szt.
  • ser żółty - 200 g
  • woda - 300 ml
  • śmietana 18% - 200 ml
  • serek topiony - 100 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • olej - 2 łyżki
  • przyprawa do ziemniaków - 2 łyżki
  • papryka słodka mielona, pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • margaryna - do wysmarowania formy
Zapiekanka ziemniaczana

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
ser żółty
200 g
610 s-Ser pokroić na kawałki

Wyjąć
Noże
mięso wieprzowe
czosnek
cebula
250 g
2 ząbki
2 szt.
75 s-Mięso pokroić na 4 cm kawałki, lekko zmrożone

Wyjąć
Noże
mięso wieprzowe
250 g
75 s--
Noże
mięso, cebula, czosnek
papryka słodka mielona, pieprz, sól, zioła prowansalskie
olej
-
do smaku
2 łyżki
25 minGotowaniePodsmażyć
Noże
serek topiony
śmietana 18%
woda
przyprawa do ziemniaków
100 g
200 ml
300 ml
2 łyżki
11 minGotowanie-
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  • Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w talarki.
  • Połowę ziemniaków wykładamy do wcześniej wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Na to wykładamy podsmażone mięso mielone i połowę sera żółtego. Przykrywamy resztą ziemniaków.
  • Przygotowanym sosem polewamy zapiekankę i posypujemy resztą sera żółtego.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 min.
  • Pod koniec pieczenia można posypać szczypiorkiem.
    Łopatka
    Łopatka
    Łopatka
    Noże
    Łopatka
    Mieszadło
    Łopatka
    Miarka
    Łopatka
    Bez Miarki
    ZAMKNIJ
    Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.