Składniki
  • wieprzowina – 700 g
  • wołowina – 520 g
  • cebula – 90 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • masło – 1 łyżka (15 g)
  • bułka pszenna, czerstwa – 100 g (2 szt.)
  • jajka – 1 szt. (50 g)
  • bułka tarta – 40 g (1/2 MS)
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • natka pietruszki – 10 g
Klops z mięsa mieszanego

Klops, czyli inaczej Pieczeń rzymska. Robi się ją z kuli mielonego mięsa. Nierzadko wkładając do środka gotowane jajka. Pieczeń można podawać jako danie główne lub po wystudzeniu jako dodatek do pieczywa .

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
cebula
90 g
65 s-Wyjąć, usmażyć z masłem na patelni
Noże
czosnek
2 ząbki
73 s--
Noże
zmrożone mięso
350 g
75 s-Wyjąć
Noże
wcześniej zmiksowane zmrożone mięso
350 g
75 s--
Noże
Łopatka
zmiksowane mięso
usmażona cebula
bułka
jajka
natka pietruszki
sól
pieprz
350 g
-
2 szt.
2 szt.
10 g
do smaku
do smaku
520 s--
  • Masę mięsną mieloną uformować w wałek o średnicy 8-10 cm i włożyć do podłużnej formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  • Powierzchnię posmarować tłuszczem.
  • Piec w piekarniku czas 60 min, temp. 180-200°C.
  • Kroić w plastry, podawać z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub pieczarkowym.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.