Składniki
  • Ciasto:
  • drożdże świeże - 30 g
  • mleko - 180 ml
  • cukier - 70 g
  • masło - 80 g
  • mąka pszenna typ 450 - 450 g
  • jajko - 1 szt.
  • sól - 1/3 łyżeczki

  • Masa serowa:
  • ser biały - 400 g
  • żółtka - 2 szt.
  • cukier - ok. 50 g
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Drożdżówki zawijane z serem

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
masło
80 g
2-60°CPrzelać do miseczki
Noże
drożdże świeże
cukier
mleko
30 g
2 łyżki
180 ml
1-40°CDrożdże pokruszyć
Noże
wcześniej rozdopione masło
mąka pszenna typ 450
jajko
sól
-
450 g
1 szt.
1/3 łyżeczki
102 min--
Noże
Łopatka
-
-
3ok. 1 min-Po ok. 20-30 s wymieszać łopatką
  • Przykryć ścierką i odczekać ok. 1 godz. (do podwojenia objętości).
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 mm.
  • Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie masę, zwinąć od dłuższej strony i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości ok. 1 1/2 cm.
  • Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec w temp. 200°C przez ok. 15-20 min.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.