
- specjalny ryż do sushi - 380 g
- woda - 500 g
- ocet ryżowy - 5 łyżek
- cukier - 25 g
- nori - 5 płatów
- wasabi - do smaku
- sos sojowy - do smaku
- wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe, awokado, ogórek, papryka czerwona - do smaku

Sposób wykonania:
Akcesoria | Składniki | Ilość | Prędkość | Czas | Temp ° C | Uwagi | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
|
| 1 | 6 min | Gotowanie | - | |||||||
|
|
| 1 PULSE | 30 s | - | - |
- Ryż dokładnie wypłukać, zalać wodą i pozostawić na ok. 30 min.
- Nori położyć na macie bambusowej, chropowatą stroną do góry. Na 2/3 powierzchni nori rozłożyć równomiernie ryż. Należy wykładać go mając pod ręką miseczkę z wodą i maczając w niej dłonie - dzięki czemu ryż nie będzie się kleił do rąk. Na środku ryżu, przez całą długość nori, ułożyć np. kawałki paluszków krabowych i ogórka czy wędzonego łososia i awokado, Posmarować je cienko pastą wasabi. Rulon ściśle zwinąć przy pomocy maty, a następnie usunąć matę. Tak przygotowane roladki kroić na ok. 1,5 - 2 cm.
- Podawać z sosem sojowym i wasabi.




