Składniki
  • specjalny ryż do sushi - 380 g
  • woda - 500 g
  • ocet ryżowy - 5 łyżek
  • cukier - 25 g
  • nori - 5 płatów
  • wasabi - do smaku
  • sos sojowy - do smaku
  • wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe, awokado, ogórek, papryka czerwona - do smaku
Sushi

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Mieszadło
Noże
Bez Miarki
specjalny ryż do sushi
woda
380 g
500 g
16 minGotowanie-
Noże
ocet ryżowy
cukier
5 łyżek
25 g
1 PULSE30 s--
  • Ryż dokładnie wypłukać, zalać wodą i pozostawić na ok. 30 min.
  • Nori położyć na macie bambusowej, chropowatą stroną do góry. Na 2/3 powierzchni nori rozłożyć równomiernie ryż. Należy wykładać go mając pod ręką miseczkę z wodą i maczając w niej dłonie - dzięki czemu ryż nie będzie się kleił do rąk. Na środku ryżu, przez całą długość nori, ułożyć np. kawałki paluszków krabowych i ogórka czy wędzonego łososia i awokado, Posmarować je cienko pastą wasabi. Rulon ściśle zwinąć przy pomocy maty, a następnie usunąć matę. Tak przygotowane roladki kroić na ok. 1,5 - 2 cm.
  • Podawać z sosem sojowym i wasabi.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.