Składniki
  • drożdże - 25 g
  • mleko - 250 ml
  • cukier - 40 g
  • mąk pszenna typ 500 - 400 g
  • sól - ½ łyżeczki
  • olej - 40 g

  • Nadzienie:
  • orzechy włoskie - 100 g
  • masło - 30 g
  • cynamon - 1 ½ łyżki
  • cukier brązowy - 80 g
  • żurawina lub rodzynki - 100 g

  • Polewa:
  • masło - 25 g
  • serek śmietankowy (typu philadelphia) - 100 g
  • cukier puder - 70 g
Bułeczki cynamonowe

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
orzechy włoskie
100 g
710 s-Orzechy wyjąć po wykonaniu czynności
Noże
mleko
cukier
drożdże
250 ml
40 g
25 g
2-35°CDrożdże pokruszyć
Noże
olej
sól
mąk pszenna typ 500
40 g
½ łyżeczki
400 g
10C2 min-Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 - 40 min
Noże
cukier brązowy
cynamon
masło
orzechy włoskie
80 g
1 ½ łyżki
30 g
100 g
2-50°C-
Noże
żurawina lub rodzynki
100 g
310 s--
Noże
masło
25 g
2-50°C-
Noże
serek śmietankowy (typu philadelphia)
cukier puder
100 g
70 g
330 s--
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 - 7 mm, podsypując w razie konieczności mąką.
  • Na rozwałkowanym cieście rozsmarować nadzienie.
  • Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku. Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępy pomiędzy bułeczkami.
  • Odstawić na ok. 30 min.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175°C. Bułeczki piec ok. 20 - 25 min, aż będą zrumienione.
  • W między czasie przygotować polewę.
  • Po wyjęciu bułeczek z piekarnika polać je polewą.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.