Składniki
  • drożdże - 25 g
  • mleko - 300 g
  • cukier - 3 łyżki
  • masło - 50 g
  • mąka pszenna typ 650 - 500 g
  • jajko - 1 szt.
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • powidło na ok. 15 bułeczek
  • cukier puder - do smaku
    Bułeczki z powidłem

    Sposób wykonania:

    AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
    Noże
    drożdże
    mleko
    cukier
    masło
    25 g
    300 g
    3 łyżki
    50 g
    3-35°CDrożdże pokruszyć
    Noże
    mąka pszenna typ 650
    jajko
    sól
    500 g
    1 szt.
    1/2 łyżeczki
    10C2 min-Wyrobić ciasto i zostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia
    • Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 15 części, z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy. Na środku kładziemy łyżkę powideł i zawijamy boki ciasta tworząc bułeczkę.
    • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamy w środku uformowane bułeczki złączeniem ku dołowi. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 min.
    • Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 min w 180°C.
    Łopatka
    Łopatka
    Łopatka
    Noże
    Łopatka
    Mieszadło
    Łopatka
    Miarka
    Łopatka
    Bez Miarki
    ZAMKNIJ
    Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.