Składniki
  • siemię lniane - 100 g
  • wrzątek - 250 ml
  • drożdże suszone - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna typ 650 - 550 g
  • sól - 1 ½ łyżeczki
  • woda - 150 ml
Bułeczki z siemieniem lnianym

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
mąka pszenna typ 650
drożdże suszone
sól
namoczone siemię lniane i woda
550 g
2 łyżeczki
1 ½ łyżeczki
-
10C2 min-Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • Siemię lniane wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem. Zostawić na ok. 20 min, po tym czasie konsystencją będzie przypominać kisiel.
  • Po wyrośnięciu ciasta przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i formujemy długi wałek. Spłaszczamy go, aby miał szerokość ok. 8 cm i wycinamy po skosie trójkąty z ciasta.
  • Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką na 40 min.
  • Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190°C przez ok. 20 min, aż będą rumiane.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.