Składniki
  • drożdże - 25 g
  • woda - 300 ml
  • cukier - ¼ łyżeczki
  • mąka żytnia typ 720 - 500 g
  • jogurt naturalny - 150 g
  • sól - 1 ½ łyżeczki
  • płatki owsiane - 1-2 łyżki
Żytni chleb na drożdżach

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
drożdże
cukier
woda
25 g
¼ łyżeczki
300 ml
1-35°CDrożdże pokruszyć
Noże
mąka żytnia typ 720
jogurt naturalny
sól
500 g
150 g
1 ½ łyżeczki
10C2 min-Wyrobić ciasto
  • Ciasto przełożyć zwilżoną dłonią do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (wymiary ok. 10 x 24 cm). Następnie przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  • Pieczemy przez 20 min w 220°C, następnie 20 min w 180°C.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.