Składniki
  • cieciorka - 200 g
  • soda oczyszczona - 2 łyżki
  • pasta tahini - 120 g (ok. ½ szklanki)
  • sok z cytryny - ok. 4 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • mielony kumin - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • oliwa z oliwek (do polania humusu z wierzchu)
  • posiekana natka pietruszki (do posypania z wierzchu)
Humus

Hummus to pasta z ciecierzycy, sezamu, połączona z oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny. Oryginalnie pochodzi z Libanu, lecz pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów antycznych.

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
czosnek
2 ząbki
75 s--
Łopatka
Noże
cieciorka
pasta tahini
sok z cytryny
mielony kumin
sól
200 g
120 g (ok. ½ szklanki)
ok. 4 łyżki
1 łyżeczka
szczypta
6---
  • Cieciorek wypłukać kilkakrotnie. Następnie wsypać do miski, zalać wodą i dodać 1 łyżkę sody. Zostawić na noc.
  • Cieciorkę wypłukać przełożyć do garnka zalać wodą, dodać łyżkę sody (nie solić) i gotować ok. 1 godz. Ziarna muszą być bardzo miękkie. Wystudzić.
  • Można dodać trochę wody, aby osiągnąć lekką konsystencję.
  • Humus podawać polany oliwą z oliwek i natka pietruszki.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.