Składniki
  • mleko – 250 ml (2,5 MS)
  • woda mineralna gazowana – 2,5 MS
  • jajka – 2 szt.
  • mąka pszenna – 200 g (1 1/3 szkl.)
  • sól – szczypta (2 - 3 g)
  • olej – 1 łyżka (15 g)
  • słonina – 10 g (do smażenia)
Naleśniki

Proste danie mączne smażone na patelni. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Noże
Miarka
mleko
woda mineralna gazowana
jajka
mąka pszenna
olej
2,5 MS
2,5 MS
2 szt.
200 g
1 łyżka
730 s--
  • Rozgrzane dno patelni smarować słoniną, wylewać porcję ciasta cienką warstwą, smażyć z obu stron.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.