Składniki
  • mąka pszenna - 450 g
  • jajko - 1 szt.
  • ciepła woda - 125 ml
  • olej - 1 łyżka
  • szpinak mrożony - 250 g

  • Farsz:
  • czosnek - 1 ząbek
  • szpinak mrożony - 300 g
  • twaróg tłusty - 300 g
  • ser typu feta - 200 g
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • gałka muszkatołowa- ½ łyżeczki
Pierogi ze szpinakiem i fetą

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Łopatka
Noże
czosnek
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
ser typu feta
twaróg tłusty
szpinak
1 ząbek
½ łyżeczki
do smaku
do smaku
200 g
300 g
300 g
31 min-Co 20 s zatrzymać i zgarnąć łopatką ze ścianek

Przełożyć do miseczki i odstawić
Noże
olej
woda
jajko
mąka pszenna
szpinak
1 łyżka
125 ml
1 szt.
450 g
250 g
10C2 min-Wrzucić do czystego i suchego naczynia miksującego

Wyrobić ciasto
  • Szpinak rozmrozić i odcedzić z wody.
  • Ciasto podzielić na 2 części.
  • Rozwałkować ciasto cienko (ok. 2 - 3 mm) i wykrawać szklanką krążki ciasta na pojedyncze pierogi.
  • Na środek okrągłego kawałka ciasta nakładać odpowiednią ilość farszu i zlepić brzegi.
  • W dużym garnku zagotować posoloną wodę i delikatnie wrzucać pierogi.
  • Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotować 2 min.
  • Wyjąć na durszlak łyżką cedzakową.
  • Podawać z keksem jogurtu naturalnego.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.