Składniki
  • mąka pszenna - 450 g
  • cukier - 80 g
  • cukier z prawdziwą wanilią - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masło - 250 g
  • żółtka - 5 szt.
  • śmietana 18% - 2 łyżki (50g)

  • Nadzienie:
  • starta skórka pomarańczy - ½ szt.
  • miąższ z pomarańczy - ½ szt.
  • jabłka - 1 kg (po obraniu)
  • cynamon - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżki

  • Beza:
  • białka - 5 szt.
  • cukier - 120 g
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

  • cukier puder
Szarlotka pomarańczowa z bezą

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Łopatka
Noże
mąka pszenna
śmietana 18%
żółtka
masło
proszek do pieczenia
cukier z prawdziwą wanilią
cukier
450 g
2 łyżki (50 g)
250 g
250 g
1 łyżeczka
1 łyżka
80 g
410 - 15 s-Wyrobić ciasto z użyciem łopatki, a następnie wyjąć
Łopatka
Noże
miąższ z pomarańczy
skórka z pomarańczy
jabłka
1/4 szt.
1/4 szt.
0,5 kg
48 - 10 s-Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne


Zmiksować z użyciem łopatki, a następnie wyjąć

Czynność powtórzyć z drugą połową składników
Mieszadło
Noże
białka
5 szt.
33 min-Ubić z użyciem mieszadła
Noże
cukier
120 g
32 min-Dodać i dalej ubijać
Noże
mąka ziemniaczana
2 łyżki
330 s-Dodać i wymieszać
  • Z ciasta uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i schować je z powrotem do lodówki.
  • Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm i ponakłuwać widelcem.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 175°C na około 10 min.

  • Na jabłka wyłożyć bezę, a na bezę starte na tarce ciasto z lodówki.
  • Piec przez ok. 35 min na złoty kolor.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.