Składniki
    Ciasto:
  • mąka pszenna - 170 g
  • mąka ziemniaczana - 30 g
  • masło - 120 g
  • cukier - 70 g
  • jajko - 1 szt.
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta

  • Budyń:
  • mleko - 500 ml
  • jajka - 3 szt.
  • cukier - 150 g
  • mąka pszenna - 50 g
  • skórka z cytryny – 1 szt. (otarta)

  • ananas - ½ szt. (świeży)
  • cukier puder - 50 g
Tarta z ananasem

Sposób wykonania:

AkcesoriaSkładnikiIlośćPrędkośćCzasTemp ° CUwagi
Łopatka
Noże
mąka pszenna
sól
proszek do pieczenia
jajko
cukier
masło
mąka ziemniaczana
170 g
szczypta
1 łyżeczka
1 szt.
70 g
120 g
30 g
415 - 20 s-Wymieszać z użyciem łopatki
Noże
otarta skórka cytryny
cukier
mleko
1 szt.
150 g
250 ml
230 sGotowanie-
Noże
mąka pszenna
mleko
jajka
50 g
250 ml
3 szt.
22 minGotowanieDodać do zgotowanego mleka
  • Ciasto wyjąć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
  • Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
  • Ciasto rozwałkować na kształt koła o grubość ok. 5 mm. Nawinąć je na wałek i przenieść na foremkę. Lekko przycisnąć, aby ciasto wszędzie przylegało, a nadmiar ciasta ściąć nożem.
  • Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ok. 15 min.
  • Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń i równo go rozprowadzić.
  • Na wierzch ułożyć pokrojonego w cienkie plasterki ananasa.
  • Tarte włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 30- 35 min.
Łopatka
Łopatka
Łopatka
Noże
Łopatka
Mieszadło
Łopatka
Miarka
Łopatka
Bez Miarki
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.