Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Anielskie ciasto
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Puszyste ciasto z nutką cytrusów podawane z sosem truskawkowym.
Składniki
- Ciasto - ---
- jajka - 8 szt.
- sól - szczypta
- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukru - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczka
- ekstrakt z wanilii - 1 łyżki
- olej roślinny - 1/2 szklanki
- sok z pomarańczy - 1/2 szklanki
- sok z cytryny - z jednej cytryny
- Sos truskawkowy - ---
- truskawki - 800g
- cukier - 2/3 szklanki
- ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik podgrzewamy do 180 stopni. Przygotujemy formę do pieczenia okrągłą z kominem (26cm), jednak nie natłuszczamy jej. Żółtka oddzielamy od białek.
Do naczynia miksującego wrzucamy żółtka, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, sok z pomarańczy i cukier, mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia – obroty 3, czas 3 minuty. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy olej, miksujemy – obroty 3, czas 1 minuta. Masę przelewamy do innego większego naczynia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło, wlewamy białka z szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę – obroty 3, czas 3 minuty. Przekładamy pianę do masy żółtkowej i całość bardzo dokładnie za pomocą łopatki delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do przygotowanej formy.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracamy jeszcze gorące ciasto do góry nogami i pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystudzenia. Następnie przy pomocy ostrego noża „wycinamy” ciasto z formy.
Sos truskawkowy:
Międzyczasie przygotowujemy sos truskawkowy. Do naczynia miksującego wrzucamy truskawki i rozdrabniamy – obroty 4, czas 5 sekund. Dodajemy cukier oraz ekstrakt i gotujemy – temp. Gotowanie, obroty 1L, czas 8 minut. Studzimy.