Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Babka a'la Oreo
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Zupełnie inna odsłona tradycyjnej babki Wielkanocnej. Pyszna, czekoladowa z serowym nadzieniem.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 230g
- proszek do pieczenia - pół łyżeczki
- soda oczyszczona - pół łyżeczki
- sól - szczypta
- kakao - 85g
- wrząca woda - 200 ml
- czekolada deserowa - 85g
- maślanka - 200 ml
- roztopione masło - 170g
- cukier - 1 szklanka
- jajka - 2 szt.
- ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
- Nadzienie - ---
- ciastka Oreo - 9 szt.
- biały ser - 113g
- żółtka - 3 szt.
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- cukier - 1/3 szklanki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- Polewa - ---
- cukier puder - 1 szklanka
- mleko - 2-3 łyżki
- ciastka Oreo - do dekoracji
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Nadzienie:
Do naczynia miksującego wrzucamy ser i mielimy - obroty 7, czas 30 sekund. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia miksującego wrzucamy ciastka Oreo i rozdrabniamy - obroty 8, czas 10 sekund. Następnie dodajemy zmielony wcześniej ser i resztę składników na nadzienie, miksujemy - obroty 4, czas 1 minuta. Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.
Ciasto:
Przygotowujemy formę na babkę, smarujemy ją masłem i obsypujemy kakałem. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Do naczynia miksującego wrzucamy czekoladę - obroty 8, czas 5 sekund. Następnie zakładamy mieszadło i dodajemy kakao, wrzącą wodę, na pokrywę zakładamy miarkę MS - obroty 3, czas 1 minuta, zdejmujemy miarkę MS. Dodajemy maślankę i mieszamy - obroty 4, czas 30 sekund. Przekładamy do innego naczynia.
Do czystego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy roztopione masło oraz cukier - obroty 3, czas 1 minuta. Następnie dodajemy jajka - obroty 3, czas 3 minuty. Pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt waniliowy oraz sól. Przez otwór w pokrywie dodajemy w trzech częściach suche składniki naprzemiennie z masą czekoladową i mieszamy - obroty 3, czas 2 minuty.
Połowę masy przekładamy do formy. Następnie wykładamy schłodzoną masę serową (masa nie powinna dotykać boków formy), wykładamy resztę ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i babkę pieczemy przez około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Polewa:
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy mleko - obroty 3, czas 3 minuty. Przez otwór w pokrywie dodajemy stopniowo cukier puder (powinna być gęsta, ale płynna). Wyciągamy wystudzoną babkę z formy i polewamy ją polewą oraz przyzdabiamy ciastkami Oreo.