Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Babka borówkowa
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Piękna i bardzo smaczna owocowa babka idealna nie tylko na święta.
Składniki
- Babka - ---
- borówki - 200g
- cukier - 100g
- jogurt grecki - 100g
- mleko - 100 ml
- mąka pszenna - 175g
- skrobia kukurydziana - 25g
- proszek do pieczenia - 16g
- masło - 30g
- jajka - 1 szt.
- laska wanilii - 1 szt.
- sól - szczypta
- Dekoracja - ---
- jogurt grecki - 100g
- cukier puder - 2 łyżki
- borówki - 50g
- listki mięty - kilka sztuk
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Myjemy i dokładnie osuszamy borówki. Przygotowujemy formę na babkę (ok. 24 cm). Smarujemy ją masłem i lekko posypujemy bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce odważamy mąkę, proszek do pieczenia oraz skrobię i mieszamy razem, odstawiamy.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło, wrzucamy miękkie masło oraz cukier i ubijamy - obroty 3, czas 3 minuty (po upływie połowy czasu zatrzymujemy urządzenie i zgarniamy masło z ścianek naczynia). Następnie dodajemy jajko oraz ziarenka wanilii, ubijamy - obroty 3, czas 2 minuty. Kolejno dodajemy mleko oraz jogurt - obroty 3, czas 30 sekund. Na koniec dodajemy sypkie składniki (przygotowane wcześniej) oraz borówki i mieszamy - obroty 2, czas 1 minuta. Po zatrzymaniu urządzenia zdejmujemy mieszadło i lekko mieszamy ciasto łopatką. Wylewamy gotowe ciasto do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut. Upieczoną babkę odstawiamy do wystygnięcia.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło, wlewamy jogurt, dodajemy cukier puder i mieszamy - obroty 3, czas 1 minuta.
Babkę dekorujemy przygotowanym kremem. borówkami oraz listkami mięty.