Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Bagietki czosnkowe
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Domowe bagietki z masełkiem czosnkowym stanowią idealny dodatek do naszej kolacji oraz grilla.
Składniki
- mąka pszenna - 500g
- drożdże (świeże) - 20g
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 10g
- woda - 250 ml
- masło (miękkie) - 40g
- żółtko - 1 szt.
- Masełko - ---
- masło (miękkie) - 120g
- czosnek - 4 ząbki
- koperek (siekany) - 1 łyżka
- mozzarella (starta) - 50g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Bagietki:
Do miseczki wlewamy 100 ml ciepłej wody, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Rozczyn robimy z odmierzonych składników na bagietki.
Gdy nasz rozczyn wyrośnie przelewamy go do naczynia miksującego i dodajemy resztę składników na bagietki, wyrabiamy - obroty 10C, czas 3 minuty. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Do czystego naczynia miksującego wrzucamy czosnek, na pokrywę zakładamy MS, rozdrabniamy - obroty 8, czas 5 sekund. Zgarniamy wszystko na dno naczynia, dodajemy masło oraz posiekany koperek, mieszamy - obroty 6, czas 10 sekund.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Każdą część formujemy w kulę, a następnie w rulonik. Ruloniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Za pomocą noża na każdym ruloniku robimy delikatne nacięcia. Zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Bagietki pieczemy przez 15 minut. Upieczone bagietki wyciągamy z piekarnika, nacinamy każdą sztukę w miejscach wcześniej zaznaczonych (na 2/3 głębokości bagietki). Nacięcia te wypełniamy przygotowanym masełkiem oraz startą mozzarellą. Tak przygotowane bagietki wrzucamy jeszcze na kilka minut do piekarnika (około 8 minut). Bagietki można przykryć arkuszem papieru do pieczenia, aby zbyt mocno ich nie spiec podczas drugiego pieczenia.