Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Filtruj przepisy
Szukaj przepisu
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Barszcz czerwony
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Barszczy czerwony najlepiej wykonać z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego
Składniki
- grzyby suszone - 100 g
- buraki ćwikłowe - 400 g
- cebula - 50 g
- czosnek - 1 ząbek
- marchew - 70 g
- śliwki suszone - 2-3 szt.
- majeranek - szczypta
- liść laurowy - 2 szt.
- ziele angielskie - 2 szt.
- pieprz (w ziarenkach) - 3 szt.
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
- sól do smaku - do smaku
- woda- ok 1 l - około1 l
- zakwas z buraków czerwonych - około 200 ml
Sposób wykonania
Akcesoria
Składniki
Ilość
Prędkość
Czas
Temp °C
Uwagi
grzyby suszone
buraki ćwikłowe
cebula
czosnek
marchew
100 g
400 g
50 g
1 ząbek
70 g
6
10 s
-
Grzyby wcześniej dokładnie myjemy, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 1 godzinę
śliwki suszone
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz (w ziarenkach)
ocet balsamiczny
sól
woda
2-3 szt.
szczypta
2 szt.
2 szt.
3 szt.
1 łyżka
do smaku
około 700 ml
1 Pulse
25 min.
Gotowanie
Uzupełnić wodą do 1,5 litra (II kreska)
zakwas z buraków czerwonych
około 200 ml
1 Pulse
1 min.
Gotowanie
Nie przekroczyć pojemności kubka 2l
- Łopatka Łopatka
- Noże Noże
Wykonanie:
Grzyby dokładnie myjemy, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 1 godzinę.
Do naczynia miksującego wrzucić obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, pokrojone buraki czosnek, marchew i wcześniej namoczone grzyby, zmiksować- obroty 6, czas 10 s z użyciem łopatki.
Uzupełnić do 1,5 litra wodą, dodać ocet balsamiczny, śliwki i przyprawy, gotować- obroty 1 PULSE, temp. Gotowanie, czas 25 min. Następnie wlać zakwas buraczany (nie przekroczyć pojemności kubka 2l), zagotować- obroty 1 PULSE, temp. Gotowanie, czas 1 min.
Barszcz przecedzić. Podawać z uszkami.