Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Barwniki do jajek
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Naturalne barwniki do jajek wielkanocnych.
Składniki
- Niebieski barwnik - ---
- kapusta czerwona - 500g
- woda - 500g
- ocet jabłkowy - 1 łyżka
- Różowy barwnik - ---
- buraki czerwone - 500g
- woda - 500g
- ocet jabłkowy - 1 łyżka
- Żółty barwnik - ---
- kurkuma - 2 łyżki
- woda - 500g
- ocet jabłkowy - 1 łyżka
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Kolor niebieski:
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i rozważamy na dwie części po 250g. Uruchamiamy urządzenie – obroty 5, czas 30 sekund. Przez otwór w pokrywie wrzucamy stopniowo pierwszą część naszej pokrojonej kapusty. Po rozdrobnieniu, przekładamy ją do innego naczynia. Tak samo postępujemy z drugą częścią kapusty.
Następnie 500g rozdrobnionej kapusty wrzucamy do naczynia miksującego, dodajemy wodę oraz ocet i gotujemy – temp. Gotowanie na parze, obroty 1, czas 20 minut.
Przelewamy barwnik do miski przy użyciu sitka/ durszlaka. Odstawiamy na bok.
Barwnik różowy:
Buraki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Rozważamy po 250g.
Do naczynia miksującego przekładamy pierwszą część (250g) buraków, rozdrabniamy – obroty 5, czas 10 sekund. Rozdrobnione buraki przekładamy do innego naczynia. W taki sam sposób postępujemy z drugą częścią buraków.
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie rozdrobnione buraki (500g), dodajemy wodę i ocet jabłkowy, gotujemy – temp. Gotowanie na parze, obroty 1, czas 20 minut.
Przelewamy barwnik do miski przy użyciu sitka/ durszlaka. Odstawiamy na bok.
Barwnik żółty:
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, ocet jabłkowy i kurkumę, gotujemy – temp. Gotowanie na parze, obroty 1, czas 20 minut.
Przelewamy barwnik do miski. Odstawiamy na bok.
Gotujemy 8 jajek na twardo. Jaja studzimy pod zimną wodą i przekładamy do barwników.
Barwimy min. 30 minut lub zostawiamy na noc. Im dłużej trzymamy jajka w barwniku, tym intensywniejszą barwę otrzymamy. Jeżeli wybieramy jajka, najładniej farbują się te białe.