Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Białe sosy do grilla
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne sosy idealne do dań grillowych, ale świetnie się sprawdzą także do kanapek i innych przekąsek.
Składniki
- Sos czosnkowo-ziołowy - ---
- sos sałatkowy (koperkowo-ziołowy) - 1 szt.
- cukier - pół łyżeczki
- jogurt naturalny (gęsty) - 220g
- majonez - 40g
- czosnek - 4 ząbki
- pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Sos Tzatziki - ---
- ogórek gruntowy - 350g
- sól - 1 łyżeczka
- czosnek - 3 ząbki
- jogurt naturalny - 350g
- oliwa z oliwek - 30g
- koperek - 6 gałązek
Sposób wykonania
- Łopatka Łopatka
- Noże Noże
Wykonanie:
Sos czosnkowo-ziołowy
Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek, rozdrabniamy - obroty 7, czas - 5 sekund. Następnie zgarniamy wszystko na dno naczynia, dodajemy resztę składników na sos czosnkowo-ziołowy i mieszamy - obroty 4, czas - 10 sekund. Sos przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki na godzinkę, aby składniki się "przegryzły".
Sos Tzatziki
Ogórki obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Koperek siekamy drobno.
Do czystego naczynia miksującego wrzucamy ogórki oraz sól, rozdrabniamy - obroty 6, czas - 5 sekund. Następnie przekładamy do metalowego koszyczka i odstawiamy do odsączenia na 10 minut. Po 10 minutach dokładnie je jeszcze wyciskamy dłońmi, tak aby pozbyć się wody.
Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek, rozdrabniamy - obroty 7, czas - 5 sekund. Dodajemy odsączone ogórki oraz resztę składników na sos Tzatziki, mieszamy - obroty 3, czas - 20 sekund. Sos przekładamy do miseczki i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.