Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Biskwity z truskawkami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Małe słodkości jak z cukierni. Biszkoptowe omlety z bitą śmietaną i owocami.
Składniki
- Biszkopty - ---
- jajka (duże) - 3 szt.
- sól - szczypta
- cukier (drobny) - 3 łyżki
- mąka pszenna - 3 łyżki
- skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
- Dodatkowo - ---
- śmietanka 30 % - 400 ml
- cukier puder - 1 1/2 łyżki
- truskawki (świeże) - kilka sztuk
- cukier cuder - do oprószenia
- śmietan-fix - 1 opakowanie
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Przygotowujemy dwie płaskie blachy i wykładamy je papierem do pieczenia. Na każdym z nich rysujemy 4 okręgi o średnicy 10 cm.
Oddzielamy białka od żółtek.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy białka i szczyptę soli, ubijamy na sztywno – obroty 3, czas 3 minuty. Następnie przez otwór w pokrywie dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier i nadal ubijamy – obroty 3, czas 2 minuty. Kolejno dodajemy żółtka i ubijamy – obroty 3, czas 1 minuta. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ze skrobią i mieszamy delikatnie – obroty 1, czas 20 sekund. Gotowe ciasto biszkoptowe wykładamy na okręgi, około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównujemy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy biszkopty przez około 6 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, natychmiast zdejmujemy omleciki z blachy, zginamy w połowie i odkładamy na bok do wystygnięcia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy śmietankę oraz cukier puder, ubijamy na sztywno – obroty 3, czas 1 minuta 30 sekund ( w razie potrzeby skracamy bądź wydłużamy czas ubijania). Pod koniec ubijania dodajemy przez otwór w pokrywie śmietan-fix.
Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówka w postaci głęboko wciętej gwiazdki i nadziewamy omleciki. Na bitą śmietanę wykładamy przekrojone na pół truskawki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Deser przechowujemy w lodówce.