Blog
Owocowe i warzywne koktajle na lato
Co pić podczas upałów? Dziś prezentujemy przepisy na pyszne i zdrowe owocowe oraz warzywne koktajle i smoothie. Świetnie smakują i są naturalnym źródłem witamin!
Owocowe i warzywne koktajle na lato
Kiedy żar leje się z nieba, uczucie pragnienia nas nie opuszcza. W trakcie upałów nasz organizm wymaga szczególnej troski – należy dostarczać odpowiedniej ilości płynów, aby uniknąć skutków odwodnienia organizmu. Bardzo ważne jest też bieżące uzupełnianie witamin i minerałów, które tracimy wraz z poceniem się. Dlatego oprócz wody, warto do swojego letniego menu dodać koktajle z warzyw i z owoców. Jedna szklanka świeżego koktajlu to doskonałe źródło witamin oraz mikro i makroelementów.
Graj w zielone! Koktajle owocowo-warzywne
Żeby przetrwać upalny dzień, warto go rozpocząć od szklanki orzeźwiającego smoothie z zieloną herbatą. To doskonałe źródło witaminy C i antyoksydantów. Nie ma lepszego sposobu na dodanie sobie energii! W przygotowaniu smoothie pomoże Wam nasze wielofunkcyjne urządzenie Speedcook. Przygotujcie następujące składniki:
· mango - 250 g
· kiwi - 1 szt.
· świeży szpinak – około 2 garście
· sok z cytryny – 2 łyżki
· miód – łyżka
· schłodzona zielona herbata – 1 szklanka
Wystarczy wrzucić składniki do naczynia miksującego i włączyć urządzenie na obroty 8, na czas 1 min. Później możesz dodatkowo schłodzić smoothie – to doskonały pomysł na śniadanie!
Orzeźwiające koktajle owocowe
Szukacie pomysłu na odżywczą i jednocześnie orzeźwiającą przekąskę? W letnie dni warto drugie śniadanie zastąpić lekkim koktajlem owocowym, który jednocześnie orzeźwi i zapewni niezbędne składniki odżywcze. Nasza propozycja to koktajl owocowy o wysokiej zawartości witaminy C. Będą Wam potrzebne:
· grejpfrut
· pomarańcza
· banan
· sok z połowy cytryny
· miód, imbir – do smaku
· niegazowana woda mineralna
Owoce i imbir należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do naczynia miksującego, dodać miód. Miksujemy na obrotach 8, przez 1 minutę. Potem dolewamy wody mineralnej i mieszamy, używając do tego miarki MS przez 30 sekund, na obrotach 5. Taki koktajl to doskonały sposób na dostarczenie codziennej porcji witaminy C i wsparcie dla naszej odporności.
Na upalne popołudnie proponujemy lekkie smoothie arbuzowe. To smoothie o bardzo lekkiej formule, słodycz arbuza idealnie przełamuje sok z cytryny, czyniąc smak wyrazisty. Przygotujcie 1 kilogram arbuza, jedną cytrynę, 2 miarki MS wody i około 8 kostek lodu. Arbuza kroimy na drobne kawałki i usuwamy pestki, wrzucamy do naczynia miksującego. Następnie wyciskamy sok z cytryny, wodę, kostki lodu i miksujemy przy użyciu miarki MS na obrotach 8 przez 30 sekund.
Wyposażeni w takie przepisy z pewnością przetrwacie nawet najbardziej upalne lato! Chcecie dowiedzieć się więcej o naszym robocie kuchennym Speedcook? Zapraszamy do kontaktu!