Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Błyskawiczna rolada jabłkowa
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Błyskawiczna w przygotowaniu puszysta rolada z jabłkami.
Składniki
- jabłka - 6 szt
- cynamon - 1 łyżeczka
- cukier - 2 łyżki
- Ciasto - ---
- jajka - 5 szt.
- cukier - 230g
- mąka pszenna - 170g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- ocet - 1 łyżka
- woda - 3 łyżki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Mieszadło Mieszadło
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Przygotowujemy blachę (taką dedykowaną do piekarnika), wykładamy ją papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Połowę jabłek wrzucamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy – obroty 5, czas 5 sekund. Przekładamy do innego większego naczynia. Tak samo postępujemy z resztą jabłek. Do gotowych jabłek dodajemy cynamon oraz 2 łyżki cukru.
Tak przygotowane jabłka rozkładamy równomiernie na blasze.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy białka, ubijamy na sztywno – obroty 3, czas 4 minuty. Przez otwór w pokrywie stopniowo dodajemy cukier, ubijając – obroty 3, czas 2 minuty. Kolejno przez otwór w pokrywie dodajemy stopniowo żółtka wymieszane z wodą, octem oraz proszkiem do pieczenia – obroty 3, czas 2 minuty. Dodajemy mąkę lekko mieszając przy użyciu łopatki – obroty 1, czas 20 sekund.
Biszkopt wylewamy na jabłka i równo rozkładamy. Pieczemy około 30 minuty w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i przykładamy inną blachą lub deską, tak aby móc odwrócić ciasto do góry nogami (jabłka mają być na wierzchu). Zwijamy w roladę i odkładamy do wystygnięcia.