Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Brownie podane w pucharkach
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Oryginalny sposób podania smacznego ciasta w towarzystwie bitej śmietany oraz truskawek.
Składniki
- Ciasto - ---
- masło - 150g
- cukier - 1 szklanka
- gorzkie kakao - pół szklanki
- ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki
- jajka - 2 szt.
- mąka pszenna - 1/3 szklanki
- zmielone migdały - 1 łyżka
- sól - szczypta
- woda - 1 łyżka
- Dodatkowo - ---
- śmietanka 36% - 500 ml
- cukier puder - 2 łyżki
- śmietan fix - 1 opakowanie
- truskawki - kilka sztuk
- listki mięty - do dekoracji
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Przygotowujemy blachę (20x20), wykładamy ją papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza brzegi.
Masło kroimy i wrzucamy do naczynia miksującego i roztapiamy - temp. Gotowanie, obroty 1L, czas 2 minuty. Następnie dodajemy cukier, kakao, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i jedną łyżkę wody, mieszamy - obroty 3, czas 30 sekund.
Jajka wbijamy do innego naczynia i mieszamy. Do jajek wlewamy masę czekoladową i dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę oraz zmielone migdały i mieszamy. Ciasto wylewamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do piekarnika na kratkę ustawioną o stopień niżej niż połowa piekarnika. Ciasto pieczemy przez 20 minut. Studzimy.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy śmietankę oraz cukier puder, ubijamy na sztywno - obroty 3, czas 1 minuta 30 sekund (w razie potrzeby skracamy lub wydłużamy czas). Pod koniec ubijania przez otwór w pokrywie wsypujemy śmietan fix.
Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Do pucharków wkładamy połamane brownie na przemian z ubitą śmietaną i truskawkami. Wierzch dekorujemy listkami mięty.