Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Brownie z solonym karmelem
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Mocno czekoladowe ciasto polane czekoladą, a ciekawego smaku dodaje słony karmel.
Składniki
- masło - 280g
- gorzka czekolada - 280g
- jajka - 5 szt.
- cukier - 260g
- mąka pszenna - 170g
- sól - łyżeczka
- Karmel - ---
- cukier - 180g
- miód - 1 łyżka
- woda - 50 ml
- masło - 50g
- śmietanka 36% - 40 ml
- gruboziarnista sól - 1 łyżeczka
- Ganache - ---
- śmietanka 36% - 3/4 szklanki
- gorzka czekolada - 170g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Bez Miarki Bez Miarki
Wykonanie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wrzucamy 280g połamanej w kostkę czekoladę, na pokrywę zakładamy MS, rozdrabniamy - obroty 6, czas 5 sekund. Następnie dodajemy pokrojone masło, podgrzewamy - temp. 90 stopni, obroty 2, czas 5 minut. Lekko przestudzić.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z cukrem, dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy mąkę oraz sól, mieszamy.
Przygotowujemy formę (25cm x 25cm), wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez około 20-25 minut.
Karmel:
Do naczynia miksującego wrzucamy cukier, wodę oraz miód, gotujemy - temp. Gotowanie na parze, obroty 2, czas 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone masło, dalej gotujemy - temp. Gotowanie na parze, obroty 2, czas 3 minuty. Na koniec wlewamy śmietankę 36% - temp. Gotowanie na parze, obroty 2, czas 3 minuty. Karmel przelewamy przez sitko i dopiero wtedy dodajemy gruboziarnistą sól. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy karmel zgęstnieje i przestygnie polewamy nim ciasto.
Ganache czekoladowy:
Do naczynia miksującego wrzucamy połamaną czekoladę (170g), rozdrabniamy - obroty 9, czas 10 sekund, czekoladę zgarniamy na dno. Następnie dodajemy śmietankę, podgrzewamy - temp. 50 stopni, obroty 3, czas 2 minuty. Odstawić do wystygnięcia. Przestygnięty ganache wylewamy na karmel.
Ciasto przechowujemy w lodówce.