Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Bułeczki z pieczarkami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Puszyste bułeczki w wytrawnej wersji z farszem pieczarkowym i serem mozzarellą.
Składniki
- mąka pszenna - 550g
- jajka - 1 szt.
- drożdże (świeże) - 40g
- cukier - łyżeczka
- sól - 2 łyżeczki
- mleko - 125 ml
- woda - 125 ml
- olej roślinny - 30g
- bazylia (suszona) - łyżeczka
- oregano (suszone) - łyżeczka
- Farsz - ---
- pieczarki - 400g
- cebula - 1 szt.
- ser mozzarella - 150g
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- Posypka - ---
- ser mozzarella (starta) - garść
- jajko - 1 szt.
- przecier pomidorowy - 2 łyżki
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlewamy mleko, pokruszone drożdże, jajko, cukier oraz 2 łyżki mąki, podgrzewamy - temp. 35 stopni, obroty 2, czas 2 minuty 30 sekund. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników na ciasto i wyrabiamy - obroty 10C, czas 3 minuty. Przekładamy do innego naczynia opruszonego mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Farsz:
Umyte i obrane pieczarki kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy a rozgrzany olej na patelnię, dodając jeszcze pokrojoną cebulę. Smażymy aż pieczarki zmiękną oraz odparuje woda. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonych pieczarek dodajemy startą na tarce na grubych oczkach mozzarellę i mieszamy.
Z wyrośniętego ciasta formujemy placek o grubości około 2 cm. Szklanką wycinamy koła. Na każde koło wykładamy łyżeczkę farszu i lepimy jak sakiewki. Bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (35 x 25) łączeniem do dołu. Bułeczki układamy jedna obok drugiej bez pozostawiania odstępów.
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowanym płynem smarujemy każdą bułeczkę i posypujemy startą mozzarellą.
Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Bułeczki pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut.