Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Bułki preclowe
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Piękny zapach i smak pysznych precli w formie bułek.
Składniki
- Ciasto - ---
- letnia woda - 375 ml
- brązowy cukier - 1 łyżka
- sól - łyżeczka
- suche drożdże - 7g
- mąka pszenna - 550g
- roztopione masło - 30g
- Do gotowania - ---
- woda - 2l
- soda oczyszczona - 5 lyżek
- Dodatkowo - ---
- roztopione masło - 20g
- sól morska - do posypania
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami oraz resztę składników na ciasto oprócz masła i wyrabiamy – obroty 10C, czas 3 minuty. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Ciasto przekładamy do innego naczynia oprószonego mąką, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W garnku gotujemy wodę z sodą.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z naczynia, krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 równych części, około 75 g każda, formujemy z nich bułki.
Po skończeniu formowania bułek, nie czekając na wyrośnięcie, zaczynamy je gotować, rozpoczynając od bułki uformowanej najwcześniej. W tym celu delikatnie kładziemy bułki (każdą następną po wyjęciu poprzedniej) na wrzącą wodę i gotujemy około 30 sekund. Wyjmujemy dużą łyżką cedzakową, układamy na blaszce wyłożonej papierem, w odległościach od siebie. W ten sposób ugotować wszystkie bułeczki.
Bułki nacinamy ostrym nożem i smarujemy dodatkowym roztopionym masłem. Oprószamy solą morską. Natychmiast wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Bułeczki preclowe piec w piekarniku rozgrzanym do 220ºC przez około 15 minut do złotego brązu.