Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Bułki serowe z masłem bazyliowym
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Małe bułki nadziane mozzarellą i posmarowane masłem bazyliowym.
Składniki
- Ciasto - ---
- mleko - 40 ml
- drożdże (świeże) - 45g
- cukier - 30g
- mąka pszenna - 400g
- sól - łyżeczka
- jajka - 3 szt.
- żółtko - 1 szt.
- miękkie masło - 150g
- Masło bazyliowe - ---
- masło - 40g
- bazylia - 4 gałązki
- sól morska - 1/2 łyżeczki
- pieprz - szczypta
- Dodatkowo - ---
- ser mozzarella (małe kulki) - 25 kulek
- sól morska - do posypania bułek
- woda - 50 ml
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Bez Miarki Bez Miarki
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlewamy mleko, 50 ml wody, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i podgrzewamy – temp. 35 stopni, obroty 1, czas 3 minuty. Dodajemy mąkę z solą, na pokrywę zakładamy miarkę MS i zagniatamy – obroty 2, czas 2 minuty.
Zdejmujemy miarkę MS, przez otwór w pokrywie do ciasta dodajemy na przemian jajka, żółtko i pokrojone na kawałki masło, mieszając przy tym – obroty 3, czas 3 minuty (urządzenie samo przełączy się na tryb PULSE, nie przejmujemy się tym). Następnie na pokrywie umieszczamy miarkę MS i zagniatamy ciasto – obroty 10C, czas 2 minuty.
Ciasto przekładamy do posypanej mąką miski, oprószamy mąką, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na 45 minut w ciepłym miejscu.
Po 40 minutach do naczynia miksującego wkładamy masło i roztapiamy – temp. 70 stopni, obroty 1, czas 2 minuty. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Bazylię myjemy, otrząsamy z wody, obrywamy listki i wkładamy je do naczynia miksującego. Dodajemy sól morską oraz pieprz, miksujemy z miarką MS na pokrywie - obroty 10, czas 10 sekund.
Kulki mozzarelli odsączamy na sitku i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy na posypanej mąką stolnicy, dodajemy w nie tyle mąki, żeby więcej się nie kleiło. Dzielimy je na 25 kawałków, w każdy wciskamy kulkę sera i dokładnie oblepiamy ją ciastem.
Kulki serowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy masłem bazyliowym, pieczemy na środkowym poziomie piekarnika 15 minut. Potem wyjmujemy z piekarnika i ponownie smarujemy masłem, oprószamy solą morską i podajemy na ciepło.