Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Chili con carne
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Szybkie, jednogarnkowe danie z kuchni meksykańskiej. Charakteryzuje się ostrym i wyrazistym smakiem, może być podawane z ryżem lub ziemniakami.
Składniki
- papryka czerwona - 1 szt
- suszone pomidory - 3 szt.
- wołowina (lekko zmrożona, pokrojona na mniejsze kawałki)) - 300 g
- sól i pieprz - do smaku
- cebula - 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 30 g
- pieprz cayenne - duża szczypta
- kmin rzymski mielony - szczypta
- papryka słodka - szczypta
- oregano - 1 łyżeczka
- pomidory krojone z puszki - 400 g
- przecier pomidorowy w kartonie - 200 g
- kukurydza - ok. 100 g
- czerwona fasola z puszki - ok. 150 g
- natka pietruszki - do posypania
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, suszone pomidory, zmiksować z MS – obroty 4 , czas 7 s. Wyjąć. Następnie wrzucić mięso, wcześniej pokrojone na kawałki 3-4 cm, lekko zmrożone, dodać sól i pieprz, zmiksować z MS- obroty 7, czas 5 s. Wyjąć. Do naczynia miksującego wrzucić obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę i ząbki czosnku, zmiksować z MS – obroty 6, czas 6 s. Zgarnąć łopatką ze ścianek naczynia miksującego. Dodać oliwę i poddusić – temp.80, obroty 1. Dodać wcześniej zmiksowane mięso, przyprawy, gotować – temp. Gotowanie, obroty 1, czas 10 min. Dodać wcześniej zmiksowaną paprykę i suszone pomidory, pomidory w puszce, przecier pomidorowy, gotować – temp. Gotowanie, obroty 1, czas 15 min. Dodać kukurydzę i przepłukaną fasolę, gotować – obroty 1, temp. Gotowanie, czas 3 min. Posypać świeżą natką pietruszki.
Można podawać z ryżem lub z ziemniakami.