Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciastka a'la oreo
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Domowa, zdrowsza wersja popularnych ciastek.
Składniki
- Ciasto - ---
- masło - 225g
- mąka pszenna - 250g
- cukier - 200g
- jajka - 2 szt.
- kakao - 150g
- sól - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - pół łyżeczki
- Nadzienie - ---
- masło - 115g
- cukier puder - 240g
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy miękkie masło, ubijamy - obroty 3, czas 3 minuty. Stopniowo dodajemy cukier oraz sól - obroty 3, czas 3 minuty. Dodajemy jajka - obroty 3, czas 1 minuta. Zdejmujemy mieszadło. Dodajemy mąkę oraz kakao i sodę i wyrabiamy z pomocą łopatki - obroty 4 PULSE, czas 45 sekund. Możemy lekko jeszcze wyrobić ciasto ręcznie (dosłownie kilka sekund), tworząc kulkę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość około pół centymetra. Wycinamy ciastka za pomocą kieliszka do szampana lub okrągłej foremki. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zostawiając pomiędzy nimi ponad 1 cm odległości. Pieczemy je w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Studzimy.
Nadzienie:
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy miękkie masło, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy - obroty 3, czas 3 minuty.
Nakładamy nadzienie na jedno ciastko, dociskamy drugim i usuwamy nadmiar nadzienia wypływający po bokach.