Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto bananowo-cytrynowe
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Szybkie w przygotowaniu a w smaku przypomina ptasie mleczko
Składniki
- gorąca woda - ok 50 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 2 łyżki
- biszkopty okrągłe - 70 g
- banany - 6 szt.
- galaretka cytrynowa - 2 opakowania
- śmietanka 30% - 500 ml (dobrze schłodzona)
- cukier puder - 1-2 łyżki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
W gorącej wodzie rozpuścić łyżeczkę cukru, dodać sok z cytryny. Nasączyć biszkopty i wyłożyć na dno tortownicy (o średnicy 23 cm). Biszkopty powinny przylegać do siebie. Boki tortownicy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Pięć bananów obrać i w całości ułożyć je na biszkoptach, blisko siebie. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć mieszadło, wlać śmietankę, dodać cukier puder, ubijać – obroty 3, czas od 2,5 min do 4 min (czas ubijania zależy od schłodzenia i jakości śmietanki, najlepiej obserwować śmietankę przez otwór w pokrywie, ubijać do momentu aż będzie ,,sztywna’’). Następnie przez otwór w pokrywie wlewać ostudzoną galaretkę, wymieszać - obroty 3, czas 20 s.
Przygotowaną masę śmietankową wlać na ułożone banany. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie rozpuścić drugą galaretkę w 300 ml gorącej wody. Wystudzić i odstawić do stężenia. Ostatniego banana obrać i pokroić na równej grubości plasterki. Ułożyć je na warstwie śmietankowej. Całość zalać ostudzoną galaretką. Ciasto ponownie włożyć do lodówki na około godzinę.