Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto Filadelfia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smakowite ciasto z śmietanowym kremem oraz wiśniami bez pieczenia.
Składniki
- Spód - ---
- suchary - 160g
- krem czekoladowy (np. nutela) - 200g
- Krem - ---
- śmietana 30% - 500 ml
- jogurt naturalny gęsty - 240g
- galaretka cytrynowa - 2 szt.
- cukier puder - 3 łyżki
- śmietan-fix - 1 opakowanie
- Dodatkowo - ---
- galaretka wiśniowa - 2 szt
- wiśnie (świeże, mrożone lub ze słoika) - ok. 500g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Łopatka Łopatka
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia dwóch galaretek cytrynowych. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia, ale pilnujemy żeby nie zastygły.
Do naczynia miksującego wrzucamy połamane sucharki i mielimy z miarką MS na pokrywie – obroty 4-7, czas 20 sekund. (Obroty podnosimy stopniowo). Następnie dodajemy krem czekoladowy i mieszamy z użyciem łopatki – obroty 4, czas 15 sekund.
Dno tortownicy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Uzyskaną „masę” przekładamy na dno tortownicy i uklepujemy np. dnem szklanki. Wkładamy do lodówki.
Kiedy nasze galaretki są już chłodne, zaczynamy przygotowywać masę śmietanową. Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy zimną śmietankę oraz 3 łyżki cukru pudru, ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix – obroty 3, czas 1 minuta (w razie potrzeby skracamy lub wydłużamy czas, tak aby śmietanka się nie zważyła). Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy jogurt naturalny i mieszamy, a w trakcie mieszania przez otwór w pokrywie dodajemy stopniowo zimną galaretkę – obroty 2, czas 20 sekund.
Tak przygotowaną masę wykładamy na czekoladowy spód i wkładamy do lodówki aby stężała.
Na koniec przygotowujemy ostatnią warstwę, czyli galaretkę z wiśniami. Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tylko lekko tężeć, na ciasto wysypujemy wiśnie i zalewamy je tężejącą galaretką.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.