Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto góra lodowa
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne ciasto bez pieczenia. Waniliowa masa polana pyszną kakaową polewą.
Składniki
- herbatniki kakaowe - 200g
- okrągłe biszkopty - 120g
- Masa - ---
- mleko - 1l
- żółtka - 4 szt.
- budyń waniliowy - 3 szt.
- cukier - 1 szklanka
- mąka pszenna - 1 1/2 łyżki
- masło - 200g
- Polewa - ---
- woda - 150 ml
- masło - 200g
- cukier - 140g
- mleko w proszku - 250g
- kakao - 2 łyżki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Łopatka Łopatka
- Mieszadło Mieszadło
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Do miski wlewamy jedną szklankę mleka, dodajemy żółtka, proszki budyniowe, cukier oraz mąkę i mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Resztę mleka wlewamy do naczynia miksującego i gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 1 minuta. Następnie przez otwór w pokrywie stopniowo wlewamy przygotowana masę i gotujemy z użyciem łopatki - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 3 minuty. Gorący budyń przekładamy do innego naczynia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło do masy budyniowej wciągamy z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez około pół godziny,
Gdy budyń będzie już chłodny, do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy pokrojone masło, ubijamy - obroty 3, czas 3 minuty. Następnie przez otwór w pokrywie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy nasz budyń i ubijamy - obroty 3, czas 2 minuty.
Przygotowujemy formę o wymiarach 25 x 35 cm, wykładamy ją folią spożywczą. Na dnie układamy warstwę herbatników, następnie wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy ją drugą warstwą herbatników i wylewamy resztę masy budyniowej.
Biszkopty kroimy na połówki wcinamy je w masę, układając rzędami.
Polewa
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło oraz cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia - temp. 85 stopni, obroty 2, czas 2 minuty. Następnie dodajemy mleko w proszku, zakładamy miarkę MS i mieszamy - obroty 6, czas 30 sekund.
Połowę otrzymanej masy wylewamy na ciasto wąskim strumieniem za pomocą łyżki. Do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy - obroty 4, czas 30 sekund. Polać po cieście wąskim strumieniem.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.