Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto "Kopiec kreta"
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Ciekawa ozdoba naszego stołu, która jednocześnie jest smacznym i słodkim ciastem z kremem i bananami.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 300g
- kakao bez cukru - 30g
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
- jajka - 3 szt.
- cukier - 150g
- esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- olej roślinny - 180g
- kefir - 200g
- Krem - ---
- śmietanka 36% - 600g
- żelatyna - 15g
- woda (wrzątek) - 40 ml
- esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- cukier puder - 2 łyżki
- mleczna czekolada - 50g
- sok z cytryny - 2 łyżki
- banany - 3 lub 4 szt.
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Bez Miarki Bez Miarki
- Łopatka Łopatka
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wrzucamy połamaną czekoladę (czekoladę warto wcześniej włożyć do lodówki), rozdrabniamy - obroty 6, 10 sekund, przekładamy do innego naczynia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wrzucamy jajka - obroty 4, czas 20 sekund. Dodajemy cukier, esencję waniliową, kefir oraz olej, mieszamy - obroty 4, czas 20 sekund. Następnie dodajemy resztę składników na ciasto , mieszamy - obroty 4, czas 45 sekund (po 30 sekundach zatrzymujemy i mieszamy łopatką, następnie kontynuujemy pracę urządzenia).
Przygotowujemy tortownicę (24 cm), dno wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez około 55-60 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło, wlewamy śmietankę 36%, esencję waniliową oraz cukier puder, ubijamy - obroty 4, czas 30 sekund. Przekładamy do innego naczynia, dodajemy stopniowo chłodną żelatynę oraz wiórka czekolady i mieszamy delikatnie ręcznie.
Banany obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto przekładamy na talerz lub paterę, ścinamy wierzch, pozostawiając z centymetr od krawędzi dookoła i lekko je wydrążamy. Ścięte ciasto kruszymy na drobne kawałeczki (użyjemy go później do obsypania kremu). Na ciasto układamy banany oraz wylewamy krem, formując kopiec. Krem obsypujemy pokruszonym ciastem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.