Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto kruche z malinami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Kruche ciasto z słodkim budyniem i smakowitymi malinami. Smaczny i szybki deser.
Składniki
- mąka pszenna - 300g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 120g
- masło - 200g
- jajka - 1 szt.
- budyń waniliowy (bez cukru) - 1 szt.
- cukier (do budyniu) - 4 łyżki
- mleko - 500 ml
- maliny - ok. 500g
- cukier puder - do dekoracji
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i pokrojone masło, wyrabiamy - obroty 4, czas 15 sekund. Następnie wbijamy jajko i dalej wyrabiamy - obroty 4, czas 15 sekund. Ciasto przekładamy na opruszoną mąką stolnicę i formujemy kulę, którą wkładamy do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie gotujemy budyń. Odlewamy ćwierć szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń z cukrem. Do czystego naczynia miksującego wlewamy resztę mleka i gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 1 minuta. Po zagotowaniu mleka rozpuszczony budyń wlewamy przez otwór w pokrywie podczas pracy urządzenia i gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 2 minuty.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie nie równe części. Mniejszą wkładamy do lodówki, natomiast większą część kroimy w plastry i wykładamy nimi wysmarowaną wcześniej tłuszczem formę na tartę (20 x 30) wraz z brzegami. Dno dziurkujemy widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto pieczemy przez 15 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika, na dno wylewamy budyń, posypujemy malinami a na wierzch ścieramy na tarce (na dużych oczkach) odłożoną wcześniej część ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 35 - 40 minut w 180 stopniach.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.