Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto marchewkowe
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Składniki
- marchew - 300 g
- jabłko - 100 g
- orzechy - 100 g
- jajka - 2 szt.
- ksylitol - 5-6 łyżek
- olej rzepakowy - 80 ml
- mąka owsiana - 200 g
- cynamon - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - ½ łyżeczki
- sól - szczypta
- kremowy serek śmietankowy - 300 g
- syrop klonowy - 15 g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucić orzechy, zmiksować z MS- obroty 7, czas 10s. Wyjąć
Do naczynia miksującego wrzucić obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchew, jabłko, zmiksować- obroty 6, czas 10s. Wyjąć.
Do czystego i suchego naczynia wbić jajka, ubić z użyciem mieszadła- obroty 3, czas 3 min. Dodać ksylitol i dalej mieszać- obroty 3, czas 1,5 minuty. Po około 1 minucie przez otwór w pokrywie wlać olej. Dodać wcześniej zmiksowaną marchewkę z jabłkiem, połowę orzechów, mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszać- obroty 4, czas 20 s.
Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160C przez ok 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Do naczynia miksującego wrzucić serek, syrop klonowy, wymieszać z użyciem mieszadła- obroty 3, czas 30s.
Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości masy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę masy i posypać orzechami.