Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto pszczółka
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Rewelacyjnie wyglądający sernik na ciemnym biszkopcie z musem brzoskwiniowym oraz brzoskwiniami.
Składniki
- Biszkopt - ---
- mąka pszenna - 3 łyżki
- jajka - 4 szt.
- cukier (drobny) - 80g
- budyń czekoladowy - 40g
- olej roślinny - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Masa serowa - ---
- twaróg z wiaderka - 1 kg
- galaretki brzoskwiniowe - 2 szt.
- wrzątek - 300 ml
- śmietanka 30% - 250 ml
- cukier puder - 3 łyżki
- śmietan fix - 1 opakowanie
- Pozostałe składniki - ---
- galaretki cytrynowe - 2 szt.
- brzoskwinie w syropie - 2 puszki
- odlany syrop z brzoskwiń - 125 ml
- Do dekoracji pszczółek - ---
- płatki migdałowe - kilka sztuk
- czekolada mleczna - ok. 30g
- czekolada białą - 1 kostka
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
- Łopatka Łopatka
- Miarka Miarka
Wykonanie:
W niewielkim naczyniu wymieszaj razem: 50 gramów mąki pszennej tortowej, opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia. Sypkie składniki wymieszaj bardzo dokładnie.
Do naczynia miksującego załóż mieszadło. Wsyp około 80 gramów cukru, wbij cztery, średniej wielkości jajka i ubijaj – obroty 3, czas 3 minuty. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa (można zwiększyć czas do 4 minut). Przez otwór w pokrywie wlej 2 łyżki oleju – obroty 3, czas 30 sekund.
Następnie zdejmij mieszadło i przez otwór w pokrywie dodawaj suche składniki i mieszaj delikatnie z pomocą łopatki – obroty 1, czas 30 sekund.
Dno formy o wymiarach minimalnych około 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj tylko lekko olejem i wylej ciasto.
Formę z ciastem umieść w dobrze nagrzanym do 175 stopni piekarniku. Piecz przez około 20-25 minut.
Wystudzony spód obkrój cienkim nożem przy samych wewnętrznych rantach formy. Pomiędzy ciastem, a bokami umieść wysokie paski papieru do pieczenia, aby masy się zmieściły.
Masa serowa:
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 300 ml wrzątku. Pozostaw do przestygnięcia.
Gdy galaretki już będą chłodne do naczynia miksującego załóż mieszadło, wlej śmietankę, dodaj cukier puder i ubij na sztywno – obroty 3, czas 1 minuta 30 sekund ( w razie potrzeby czas należy skrócić lub wydłużyć). Pod koniec ubijania przez otwór w pokrywie dodaj śmietan fix. Ubitą śmietanę przełóż do innego naczynia. Zdejmij mieszadło.
Do czystego naczynia miksującego włóż ser sernikowy i zmiksuj z pomocą łopatki – obroty 5, czas 1 minuta. Przez otwór w pokrywie dodawaj stopniowo przestudzone galaretki – obroty 5, czas 1 minuta. Zgarnij ser ze ścianek naczynia, na pokrywę załóż miarkę MS i zmiksuj ponownie składniki – obroty 5, czas 30 sekund. Masę przelej do większego naczynia.
Ubitą śmietanę umieść w misce z tężejącą już masą serową. Całość wymieszaj przy użyciu łopatki lub rózgi kuchennej. Miskę z gotową już masą serową odstaw na bok, by zaczęła powoli tężeć. Lekko tężejącą masę serową wylej do formy ze spodem. Na czas szykowania górnej dekoracji z musu i brzoskwiń, polecam odłożyć ciasto do lodówki, by masa serowa zaczęła już tężeć.
Do zrobienia pszczółek wybierz najładniejsze połówki brzoskwiń i odłóż je na osobny talerz. Na formę 24 x 24 cm to około 9 połówek. Odlej pół szklanki syropu z puszki.
Mus brzoskwiniowy:
Resztę brzoskwiń oraz pół szklanki odlanego syropu wrzuć do naczynia miksującego, załóż miarkę MS i zmiksuj – obroty 7, czas 20 sekund. Zdejmij miarkę MS. Zmiksowane brzoskwinie z syropem zagotuj – temp. Gotowanie, obroty 1L. Do gorących brzoskwiń wsyp dwie galaretki cytrynowe i wymieszaj dokładnie z zatkniętą miarką MS – obroty 4, czas 30 sekund. Tak przygotowany mus odstaw do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Gdy zacznie już lekko gęstnieć, wylej go do formy z masą serową, która zdążyła już stężeć na tyle, by obie masy nie wymieszały się ze sobą. Formę z ciastem ponownie odłóż do lodówki.
W trakcie tężenia warstwy musu z galaretki i brzoskwiń przygotuj pszczółki. W pierwszej kolejności delikatnie przetrzyj z wierzchu połówki brzoskwiń, aby czekoladowa dekoracja się lepiej trzymała.
Około 30 gramów czekolady gorzkiej lub deserowej. Płynną czekoladę umieść w malutkim woreczku jednorazowym cukierniczym z niewielkim otworem lub nawet w zwykłym spożywczym worku strunowym z odciętym końcem (mała dziureczka). Na każdą połowę wyciśnij w poprzek po kilka pasków z czekolady. Woreczek odłóż na chwilkę, by odrobiną czekolady dokończyć oczka pszczółek.
Na oczka pszczółek wystarczy Ci tylko jeden kafelek roztopionej białej czekolady. Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub wykałaczki zrób białe oczka. Na środku każdego białka umieść kropkę z resztek czekolady ciemnej.
Aby zrobić skrzydełka natnij od góry fragment brzoskwini (cienkim nożykiem), a następnie w zagłębieniu umieść po dwa płatki migdałowe. Skrzydełka z płatków migdałów umieszczaj blisko siebie.
Gotowe pszczółki delikatnie przekładaj na warstwę z tężejącym już musem. Ciasto odłóż do lodówki, już do całkowitego stężenia wszystkich warstw. Najlepiej na całą noc lub kilka godzin.